Ajattelin sitten tutustua ruokakirjallisuuden kautta turkin jälkiruokiin ja maistella makuja hieman etukäteen jotta on sitten jotakin mitä vertailla.
Löysin tälläisen halvareseptin,hieman toisenlainen mitä olin mielessäni ajatellut mutta ei hullumpi.
Ensin tehtiin makusiirappi valmiiksi ja sitten vasta aloitettiin valmistamaan halvamassaa...-ja niistäkin löytyy reseptiikkaa jokalähtöön.
Ei mikään vaikea ohje toteuttaa,mutta valmiita halvakakkusia muoteissaan ei kannata siirtää jääkaappiin,kovettuvat voin vuoksi ja silloin rakenne ja maku kärsivät.
Reseptiikka 6-8 kakkuselle:
Sokeriliemi:
- 300 g hienoa sokeria
- 2 appelsiininmehu
- 1 appelsiininkuori pitkinä suikaleina
- 1 kanelitanko
- ½ rkl kokonaisia neilikoita
- Käsittele ensin appelsiinit,ota liemeen yhden appelsiininkuoret suikaleina ja purista molemmista mehut.
- Mittaa pieneen paksupohjaiseen kattilaan sokerit ja appelsiininmehu.Kiehauta.
- Lisää sitten joukkoon neilikat,kanelitanko ja appelsiinisuikaleet.
- Keitä hiljalleen noin 15-minuuttia että seos muodostuu siirappimaiseksi.
- Siivilöi siirapista lopuksi pois mausteet ja valmista halva.
Halva:
- 150 g voita ja 1 rkl oliiviöljyä
- 280 g mannasuurimoita
- 2 rkl seesaminsiemeniä
- 50 g mantelimurskaa tai jauhoja
- 40 g pinjansiemeniä
- Kuumenna pienessä kattilassa öljy ja voi.
- Sekoita joukkoon muut ainekset ja paahda seosta kattilassa niin kauan miedolla lämmöllä, että se saa kauniin kullanruskean värin.Muista sekoittaa kokoajan koska seos on tässä vaiheessa aika kuivaa ja palaa herkästi pohjaan.
- Kun seos on paahtunut ja kullanruskeaa,ota kattila pois liedeltä ja sekoita siirapista hieman yli puolet taikinan joukkoon ja sekoita hyvin.
- Anna seoksen tasaantua ja hieman jäähtyä peitettynä liinalla. (n.10-15 minuuttia)
- Painele lopuksi halva öljyttyihin vuokiin tasaisesti.
- Säilytä halvat huoneenlämmössä ja tarjoa lopun siirapin kanssa.Ja lisänä käy hyvin erilaiset hedelmät ja hedelmäsäilykkeet.
Vahvasti neilikkainen ja appelsiininensiirappi.Sakenee hieman jäähtyessään.Tee tämä ihan ensimmäiseksi.
Ja halvamassaan voita ja oliiviöljyä.Joukkoon mantelit,seesamit ja mannasuurimot ja paahdettiin hellalla hellästi rusettavaksi.
Seos on aluksi aivan vaaleaa mutta paahtuu hiljalleen kuumetessaan.Palaa myös hyvin herkästi joten tarkkana kyllä joutuu olemaan.Sekoita siis kokoajan.
Kun seos on paahtunut ja saanut väriä,joukkoon sekoitetaan siirapista reilut puolet.Ja sekoitetaan hyvin.
Tässä seoksessa on jo siirappi ja jätin sen hetkeksi tasaantumaan liinalla peitettynä.
Sitten öljyllä voidelluille muoteille huoneenlämpöön.Ei siis jääkaappiin.Kylmä jähmettää nämä jälkiruuat liian koviksi.-kokeilin!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti