Kun pääsiäinenkin lähestyy niin halusin kokeilla jotakin hieman erilaista.-yllätys yllätys...appelsiinista.
Vanukkaan sisällä oleva suklaa on pehmeää ja täyteläistä,pysyy koossa näinkin leikattaessa.
ennen kuin se siirretään vanukkaan sisään.
Tästä reseptistä saadaan vuokien koosta riippuen 6-8 kpl.
Suklaatäyte:
- 150 g tummaa suklaata
- 3 keltuaista
- 50 g sokeria
- 2½ dl kermaa
- Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
- Kiehauta kerma ja lisää se pikku hiljaa kokoajan sekoittaen munavaahtoon.
- Siirrä seos pieneen paksupohjaiseen kattilaan ja kypsennä täytettä kunnes se on sakeaa,kuohkeaa ja tasaista kastiketta.
- Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon pienitty suklaa.
- Sekoita kunnes suklaa on täysin sulanut ja jäähdytä täyte.
- Siirrä jäähtynyt suklaatäyte pieniin muotteihin jotka mahtuvat valitsemiisi vanukasvuokiin ja siirrä pakastimeen kunnes ovat täysin kovettuneita.
- Irroita täytteet muoteista vasta kun ne ovat jäätyneet ja appelsiinivanukas melkein valmis.(sulaa helposti liian pehmeäksi huoneenlämmössä odottaessa)
- Valmista vanukas vasta kun täytteet ovat valmiita ja irroitettu jo muoteistaa.
Appelsiinivanukas:
- 2 keltuaista
- 1 dl sokeria
- 1 appelsiinin kuori ja mehu
- valion appelsiinituorejuusto (200g)
- 8 liivatelehteä
- 2 dl kuohukermaa
- Vispaa kuohukerma vaahdoksi.
- Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
- Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
- Lisää munavaahtoon appelsiinituorejuusto.Sekoita hyvin.
- Raasta appelsiinin kuori ihan hienoksi ja purista mehu,lisää munavaahtoon.
- Yhdistä kermavaahto munavaahtoon ja sekoita varovaisesti.
- Sulata liivatteet tilkassa kuumaa maitoa tai kermaa.
- Lisää liivatteet valmiiseen vanukasmassaan hiljalleen,kokoajan sekoittaen varovaisesti.
- Kokoa vanukas välittömästi vuokiinsa.
- Eli vuokaan ensin appelsiinivanukasta 1-2 cm.
- Sitten päälle keskelle suklaanappi ja uudelleen päälle appelsiinivanukasta.Ja kannattaa kopauttaa valmiiksi täytettyä vanukasmuottia hieman pöytään jotta vanukas levittyy kunnolla kaikkialle ja ei jäisi turhia ilmakuplia väleihin.
Alhaalla olevista kuvista näkyy miten itse kasasin vanukkaan.Ja millaisiin muotteihin keksin laittaa suklaatäytteen.
Jos teet vanukkaan laseihin tai maljoihin joita ei kumota,kannattaa vähentää liivatteiden määrää parilla kappaleella.
Suklaatäytteen tekoa..
Ensin vatkasin keltuaiset ja sokerin vaahdoksi..
Sitten lisäsin kuuman kerman joukkoon ja sekoitin hyvin...
Ja täyte pieneen kattilaan ja loppukypsennys liedellä kunnes kastike sakenee ja kuohkeutuu...
Suklaan lisäys ja sekoitus kunnes suklaa on täysin sulanut.
Suklaatäytteestä tulee kuohkeaa ja sakeaa.Sitten jäähdytys.
Laitoin suklaamassan tälläisiin pieniin mehupullon korkkeihin.
Niistä on todella helppo irroittaa jäätynyt suklaanappi.
Ja sitten pakastimeen kovettumaan.
Ja appelsiinivanukas..
Eli kaksi erillistä vaahtoa yhdistin,kermavaahdon ja muna-sokerivaahdon joka oli maustettu appelsiinilla ja tuorejuustolla.
Kokosin vanukkaat alumiinisiin muotteihin joista ne on helppo irroittaa kastamalla nopeasti kuumaan veteen.
Pohjalle vanukasta pieni kerros.Sitten keskelle suklaanappi.
Ja viimeiseksi kerrokseksi jää appelsiinivanukas.
Kelmut päälle ja jääkaappiin jäähtymään ja hyytymään vähintään 2 tunniksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti