torstai 3. joulukuuta 2015

Puolukkaviini syksyn iloksi


Tarvikkeet:

  • puolukoita        4 kg
  • mustikoita        2 litraa
  • rusinoita           750 g
  • omenoita         2 kpl (sattui löytymään kaapista)
  • sokeria            6 kg + 1,5 kg jälkimakeutukseen
  • vettä                sen verran, että viininkäymisastia täyttyy 24 litraan asti

Tänä syksynä oli erinomainen puolukkasato. Puolukkaa tuli kerättyä enemmän kuin perustarpeiksi. Ei sille mitään voinut kun metsä oli punaisenaan isoa lähes kypsää puolukkaa. Niinpä keräsimme puolukkaviinimme puolukat vasta syyskuun lopussa, kun idea puolukkaviinin tekemisestä oli syntynyt.

Valmistelut
Syyskuun viimeisenä maanantaina keräsin sangollisen puolukoita. Seuraavana päivänä hain kaupasta Golden Wine - viininvalmistuspakkauksen.

Bentsoehappo
Viinin valmistusohjeessa varoitettiin puolukan omasta haposta nimeltä bentsoehappo. Bentsoehappo estää pilaantumista aiheuttavien mikrobien toiminnan puolukkasurvoksessa, ja täten myös viinihiivan toiminnan käymisastiassa. Niinpä lisäsin puolukoita käymisastiaan 4 eri päivänä, jotta käyminen onnistuisi varmasti.

Viinihiiva kuolee kuumassa
Viiniä pannessa nesteen lämpötila on usein ongelma. Viinihiiva kun ei kestä juurikaan yli 25 asteen lämpötilaa. Koska sokeri kannatti liuottaa kuumassa vedessä (4 litrassa), niin viiniaines lämpeni astiassa aivan liikaa, vaikka sinne lisäsikin päälle mahdollisimman kylmää vesijohtovettä. Siirsinkin käymisastian ulos kylmenemään muutamaksi tunniksi. Yön koittaessa lämpötila oli vihdoin alle 26 astetta. Vasta tällöin uskalsin lisätä puolukkaseokseen hiivan.

Viinin ominaispaino
Lisäsin puolukoita erä kerrallaan 4 päivänä. Viimeisen lisäyksen jälkeen mittasin viiniaineksen sokeripitoisuuden ominaispainomittarilla. Se näytti +100 Oechsle- astetta.

Viinin selkeyttäminen
Kolmen viikon kuluttua poistin viinistä marja-aineksen ja muun kiinteän mujun. Lisäsin viininesteeseen ohjeen mukaisesti käymisenpysäyttäjän sekä piiliuoksen. Vatkasin viiniä aikalailla, jotta sain siitä poistumaan käymisen tuottamaa hiilidioksia mahdollisimman paljon. Tässä vaiheessa ominaispainomittari näytti -3 astetta, joten nyt taisi tulla viiniin mukavasti "tujua" ;) Viiniä oli astiassa vielä noin 20,5 litraa.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä kaadoin selviytyneen viinin toiseen astiaan.
Pidän valmistusohjeessa pyydettyä lappoamista astiasta toiseen ihan turhana hidasteena eli pelleilynä. Saman tuloksen, mutta hetkessä, saa kaatamalla puhtaan viinin käsi- ja silmävaraisesti astiasta toiseen.Jätin pohjalle pari litraa epäselvyyksiä sisältänyttä viiniä. Sen kaadoin pienempään kaatokannuun, jotta se selkiytyisi erikseen. Myöhemmin kaadoin kaatokannussa selkiyneen erän muun viinin joukkoon. Näin sain enemmän viiniä talteen. Tsekkasin, että viinin ominaispaino oli noin 0 astetta. Jätin viinin vielä oleilemaan toistaiseksi.

Jälkimakeutus
Viikon kuluttua päätin jälkimakeuttaa viini juomakelpoiseksi. Päädyin lopulta lisäämään viiniin yli 1500 grammaa sokeria, jotta sain viinin maistumaan riittävän makealta. Ominaispaino näytti lopulta +27 astetta. Tällöin puolukan hieman kitkerä makuaromi oli hävinnyt. Mutta muut puolukan aromit olivat hyvin tallella. Jätin viinin oleilemaan ja tasoittumaan edelleen astiassaan.

Vielä viikko pari eteenpäin, niin pääsisin kokeilemaan miltä puolukkaviini maistuu glögiksi lämmitettynä... Nam!

Ei kommentteja:

Tomaattiset juustokierteet.