lauantai 3. toukokuuta 2014

Marenkia ja vadelmia

Marenkia,vadelmia ja cointreaukastiketta.Tämä jälkiruoka on hyvä yhdistelmä makeaa,rapeaa ja hapokasta.
Tämänkin herkun eri ainesosia voi valmistella ajoissa valmiiksi ennen tarjoilua ja koota vasta tarvittaessa esille,ilman että mikään osio kärsii.

Vadelmia ja marenkia.

Venäläiset suudelmat:

  • 4 valkuaista
  • 3 dl sokeria
  • 125 g jauhettua saksanpähkinää tai mantelia



  1. Mittaa valkuaiset ja sokeri pieneen paksupohjaiseen kulhoon joka kestää kuuman vesihauteen.
  2. Kypsytä marenki vesihauteessa kokoajan vatkaten,kunnes seos muodostuu kuohkeaksi,kiiltäväksi ja ilmavaksi.Tämä vaihe kestää muutaman minuutin ja marengista tulee hyvin kuumaa,polttaa lähes sormia.
  3. Kun seos on valmis,ota se pois liedeltä ja vatkaa se täysin viileäksi.
  4. Lisää sitten joukkoon jauhettu manteli tai saksnpähkinäseos.Sekoita hyvin.
  5. Pursota pellille vannikkeita tai donitsin muotoisia renkaita ja kuivata uunissa keskitasolla 125-asteessa noin 30-40 minuuttia,kunnea marenki on kuiva,ilmava ja rapea.



Sitruskastike:

  • 3 keltuaista
  • 3/4 dl hienoa sokeria
  • 2½ dl kuohukermaa
  • veitsen kärjellinen muskottia jauhettuna
  • 2 rkl sitruslikööriä  (triple sec tai cointreau)



  1.  Mittaa keltuaiset,sokeri ja kerma lämpöä kestävään pyöreä pohjaiseen kulhoon ja kypsennä kastike kuumassa vesihauteessa sakeaksi kastikkeeksi.
  2. Ota sitten kastike pois hellalta ja siirrä jäähtymään kylmään vesihauteeseen.
  3. Mausta kastike sitrusliköörillä ja pienellä määrällä muskottia.
  4. Ole tarkkana muskotin kanssa,lisää ensin vähän ja lisää tarvittaessa lisää.Muskotti antaa todella hyvän maun mutta liikaa annosteltaessa karvaan maun.


Kokoa annos esiin.
Hyvä määrä vadelmia per annos on noin 1 dl ja tässä voidaan käyttää hyvin myös pakastevadelmia ellei tuoreita ole saatavilla.


Ei kommentteja:

Tomaattiset juustokierteet.