maanantai 7. maaliskuuta 2016

Jotain niin hauskan kouluaikaista leivontaa.

Aamusella iski pieni paniikki,kun huomasin että leipä on päässyt lähes loppumaan. Talossa on reippaita nuoria miehiä ja kohta nuo söpöläiset sieltä heräilevät aamupalalle -vai pitäiskö sanoa "brunssille" myöhäisten heräilyjen vuoksi.

Sitten tuli mieleen kouluaikaiset ihan ensimmäiset leivonnaiset ylä-asteen keittokirjasta. Muistin, että siellähän oli jokin nopeasti valmistuva rieskan oloinen leipä ja löysin teeleivän reseptin.
Nopeahan tuo oli valmistaakin ja nuoriso sai samantien herättyään lämmintä "leipää".

Ohjeessa pyydettiin valmistamaan kaksi pyöreää leipästä,mutta minä kapinoin ja tein yhden pitkän suorakaiteen muotoisen version.


Ja tarvikkeet olivat ihan jokaisen kaapista löytyviä aineita,joten ei siinäkään määrin ollut syytä paniikkiin. Ei muuta kuin jauhot pöllyämään ja pikaista leipästä pöytään leipomaan.

Tarvikkeet :


  • 2 dl ohrajauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl juustoraastetta
  • ½ tl suolaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl unikonsiemeniä

Yhdistä kulhoon kuivat-aineet.

Lisää joukkoon juustoraasteesta puolet ja maito.
Sekoita taikina tasaiseksi.

Leivo pari pyöreää litteää kiekkoa leivinpaperille. Tai yksi suuri suorakaiteenmallinen leipänen.

Pistele haarukalla pintaan reikiä kauttaaltaan ja voitele leipä kananmunalla.

Ripottele pintaan loput juustoraasteet ja sirottele unikonsiemenet juuston päälle.

Paista uunissa 225-asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin kullankeltaisen värin.

Tarjoa lämpöisenä.




Taikina kohoili paljon tasaisemmin kun pintaan oli pistelty tasaisin ajoin reikiä.

Ja kun leivoin suorakaiteen mallisen leipäsen, siitä oli helpompi leikata tasaisempia viipaleita.

Voitelu  ja unikot sekä juustoraasteet
pintaan ja uuniin.
 Se täytyy kyllä todeta, että teeleipä on parasta juuri pasitettuna ja samana päivänä.
Seuraavana päivänä se on jo lähes kengänpohjaa :))
Joten ei kannata tätä leivonnaista tehdä kerralla ihan kauhiasti.








Ei kommentteja: