sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Hauska,puolipallon muotoinen voileipäkakku.

Makuna kakussa on kurkku-jogurttitäyte ja kinkku-tuorejuustotäyte.
Kakusta riittää tarjottavaa suurellekin joukolle, sillä tähän on käytetty kaksi suurta vuokaleipää ja täytteitäkin runsaasti.
Haasteena oli,kuinka saada kakku pysymään muodossaan kumoamisen yhteydessä, mutta ongelmaa ei syntynyt.
Pidin kakkua painon alla vain pari tuntia, kumosin pois vuoasta ja samantien kuorrutin ja koristelin kakun.



Tarvikkeet yhteen suureen kakkuun:


  • 2 suurta vuokaleipää, joista poistetaan kuoret

Kurkku täyte:
  • 500 g turkkilaista jogurttia 
  • 350-400 g tuore kurkkua
  • 1 tl mustapippuria rouhittuna
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl minttua
  • 5 liivatelehteä ja ½ dl maitoa

  1. Kuori ja kuutioi kurkku ihan pieniksi kuutioiksi.
  2. Leikkaa valkosipulinkynnet myös pieniksi kuutioiksi.
  3. Yhdistä kaikki ainekset turkkilaisen jogurtin joukkoon.
  4. Lisää liivatteet vasta siinä vaiheessa, kun olet saanut kuorrutteet ja täytteet valmiiksi, kokoomisvaiheessa. Eli sitten liotetaan liivatteita noin 5 minuuttia kylmässä vedessä ja sulatetaan kuumaan maitoon. Lisätään vähitellen täytteen joukkoon kokoajan sekoittaen.

Kinkku-tuorejuusto täyte:

  • 400 g kinkkua
  • 1 paprika
  • 100 g hillosipuleita
  • 1 rkl persiljaa silputtuna
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rs tuorejuustoa  
  • 5 liivatetta ja ½ dl maitoa

  1. Jauha kinkku 2-3 kertaan.  Huom.kannattaa jauhaa samalla kuorrutteen kinkku!
  2. Kuutioi paprika ihan pieneksi kuutioksi ja leikkaa hillosipuli pieneksi silpuksi.
  3. Sekoita kinkku ja kasvikset tasaiseksi massaksi ja mausta.
  4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä siihen tuorejuusto. Sekoita kinkkumassaan.
  5. Lisää liivatteet myös vasta sitten, kun olet alkamassa kokoamaan kakkua, samalla tavalla kuin kurkkutäytteen kanssa.

Tässä kakussa on kahta eri kuorrutetta,jotka on laitettu pursottimeen vuorotellen,jolloin pursotuksesta tulee kaksivärinen. Voit käyttää tietysti vain yhtäkin, mutta silloin täytyy täytteen määrää kasvattaa jonkin verran.


Tuorejuustokuorrutus:

  • 1 rs maustamatonta tuorejuustoa
  • 120 g smetanaa

- Vispaa smetana vaahdoksi ja yhdistä tuorejuusto joukkoon.


Kinkku-tuorejuustokuorrute:

  • 400 g kinkkua jauhettuna 2-3 kertaan
  • 2 rs maustamatonta tuorejuustoa
  • ripaus suolaa ja jauhettua mustapippuria


- Jauha kinkku 2-3 kertaan.
- Sekoita tuorejuusto joukkoon ja mausta.
- Siirrä kuorrutteet pursotinpussiin,  (jossa on suuri tylla)  ruokalusikallinen kerrallaan vuorotellen, silloin      saadaan pursotukseen kiva kaksivärinen kuorrute.





Kokosin kakun suureen taikinakulhoon, jonka pohjalle laitoin ensin kelmun.
Asettelin vuokaleipäviipaleet pohjalle vieri viereen ja aloitin ensimmäisen täytteen levittämisen.
Ensimmäinen täyte kannattaa levittää ohuelti ihan koko kakulle pohjasta reunoille asti, jolloin se pitää hyvin kakun muodossaan kumottaessa.
Sitten vuokaleivistä asetellaan seuraava kerros vuokaan ja toista täytettä leipien pinnalle. Tätä vuorottelua vaan niin kauan kuin täytteitä ja leipää riittää.
Viimeiseksi kelmu pinnalle ja pieni paino päälle ja kylmään vähintään pariksi tunniksi.



Kun aloittelin kuorruttamista, tasoitin kakun pinnan ensin ohuella kerroksella kinkkutäytettä. Näin sain kaikki pienetkin kolot piiloon.
Viimeiseksi pursotus ja itse aloitin sen päältä, siirtyen  luontevasti alaspäin.
Koristeluita ei juurikaan tarvitse, mutta pieneksi väripilkuksi tein tomaatista ruusuja ja kurkusta lehdet reunalle.

Ei kommentteja:

Tomaattiset juustokierteet.