maanantai 8. helmikuuta 2016

Jauhopeukaloa alkoi syyhyttää.

Joten aikaakin oli ja saimme tehtyä ihanan oliivileivän.
Oliivileivästä tuli hyvin kuohkea ja rapeakuorinen ja sisuksesta vastaavasti ihanan pehmeä.
Maultaan leipä oli kuin oliiviciabattaa olisi ollut tarjolla.
Teimme leipään pienen juuren ja annoimme sen porpottaa lämpöisessä paikassa melkein vuorokauden ennen kuin leivoimme sen leiväksi. Eli iltapäivällä juuri pöhisemään ja seuraavana päivänä taikina paistoon.


-Ja mikä hienointa,hiivaa meni taikinaan vain nokare ja leipä kohosi aivan valtavasti.



Tässä taikina,joka jäi vuorokaudeksi kohoamaan ja hankkimaan makua itseensä.


Tämä taikina juuri ei ole vetelää mutta jää hyvin pehmeäksi,sillä siihen ei enää lisätä jauhoja missään vaiheessa.








Resepti yhteen leipään:

  • 3 ½ dl kädenlämpöistä vettä
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 1 maustemitta hiivaa eli ihan nokare
  • n.20 kpl mustia oliiveja
  • voiteluun öljyä
  1. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon ja liota joukkoon pieni pala hiivaa. (herneen kokoinen)
  2. Lisää suola ja vehnäjauhot. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa.
  3. Anna taikinan levätä vuorokausi lämpöisessä ja vedottomassa paikassa.
  4. Seuraavana päivänä lisää joukkoon oliiviviipaleet. 
  5. Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen ja siirrä paistoon tarkoitettu pata myös uuniin.


6. Kun uuni oli saavuttanut halutun lämpötilan,poistin padat uunista ja sivelin öljyn pintaan.

7. Kumoa taikina pataan ja paista uunin keskitasolla noin puoli tuntia kannella peitettynä. Poista kansi ja anna paistua vielä vartti ilman kantta. Poistamalla kansi,saatiin väriä ja kaunis paistopinta.

8. Kumoa leipä padasta ja anna jäähtyä.




Ei kommentteja:

Tomaattiset juustokierteet.