torstai 4. helmikuuta 2016

Yhdessä tekeminen on hauskaa ja palkitsevaa.

Meillä tuli pieni kaipuu turkkilaisiin makuihin,joista saimme nauttia reilu puoli vuotta sitten istanbulissa.
Niimpä teimme yhteisvoimin paljon erilaisia mesejä eli alkuruokia ja pikku naposteltavia.
Mausteina chiliä,jogurttia,valkosipulia ja sumakkia. Mausteisia lihapullia teimme kokonaan ilman jauhoja.
Ja mikä parasta, pöydässämme oli hyvin paljon erilaisia kasvisruokia.


Tuumasta toimeen ja etsimme yhdessä Istanbulin makuja-kirjasta jokaisen mieleen sopivia ruokia. Joitakin ohjeita hieman muutellen ja ohjeita muuten orjallisesti noudattaen.
Oli mukavaa tehdä ruokaa koko ruokaseurueen kanssa yhdessä,näin saatiin paljon erilaisia makuja ja jokaiselle löytyi sopivaa syötävää.


Ja nämä työvälineet tulivat hyvin tutuiksi valmistellessa turkkilaisia ruokia.
Useissa ohjeissa morttelissa murskattiin ja hierottiin öljy,merisuola ja valkosipuli tasaiseksi tahnaksi ennen lisäämistä ruokaan.
Ja täytyy sanoa että kyllä kannatti.
Papusalaatti oli ihan ehdoton herkku.
Yksinkertainen valmistaa ja hyvät raaka-aineet.
Ja seuraavanakin päivänä maut olivat kohdallaan.
Salaatissa oli pääasiassa musta papuja, kidneypapuja,oliiveja ja punasipuli



Papusalaatti 4;lle:

  • 1 prk kidneypapuja
  • 1 prk musta papuja
  • ½ pieni tuorekurkku
  • 4 rkl vihreitä oliiveja puolitettuina
  • 1 rkl kapriksia
  • 1 pieni punasipuli viipaleina
  • 1 mieto chili viipaleina
  • 4 rkl vihreitä oliiveja puolitettuina
  • 1 rkl kapriksia
  • 1 pieni punasipuli viipaleina
  • 1 mieto chili viipaleina



  1. Valmistus on helppo.
  2. Kasvikset viipaloidaan ja yhdistetään kulhoon.
  3. Kastikkeen ainekset sekoitetaan keskenään ja lisätään salaatin joukkoon.
  4. Annetaan maustua jääkaapissa noin puoli tuntia.



Kastikkeeseen:



    • 4 rkl oliiviöljyä
    • ½ sitruunanmehu
    • 2 rkl granaattiomenaa
    • 1 tl hunajaa
    • ripaus merisuolaa ja jauhettua mustapippuria


    1. Valmistus on helppo.
    2. Kasvikset viipaloidaan ja yhdistetään kulhoon.
    3. Kastikkeen ainekset sekoitetaan keskenään ja lisätään salaatin joukkoon.
    4. Annetaan maustua jääkaapissa noin puoli tuntia.

    Turkkilaiset lihapullat oli herkullisia.
    Teimme nämä ilman leipää tai korppujauhoja ja paistoimme ne uunissa,joten pysyivät hyvin vielä koossakin.









    Lihapullat eli köftet:


    • 2 valkosipulinkynttä ja ½ rkl merisuolaa hienonnetaan morttelissa tahnaksi
    • 500 g jauhelihaa
    • 1 sipuli kuutioituna
    • 2 kananmunaa
    • ½ rkl jeeraa eli juustokuminaa
    • 1 punainen paprika pieninä kuutioina
    • 1 tl maustepippuria
    • 4 rkl tuoretta persiljasilppua



    1. Hienonna morttelissa valkosipuli ja merisuola.
    2. Sekoita jauhelihan joukkoon kuutioitu paprika ja sipuli,valkosipuliseos ja munat.
    3. Mausta jauhelihataikina ja sekoita hyvin tasaiseksi.
    4. Siirrä taikina hetkeksi jääkaappiin jotta maut tasaantuvat.
    5. Voitele öljyllä tai voilla paistovuoka ja kostuta kädet öljyssä. Pyörittele massasta suuria lihapullia ja paista 225-asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin. Seoksesta saadaan noin 8 suurta lihapullaa.





    Kirsikkatomaattisalaatti:

    • 1 pieni rasia kirsikkatomaatteja ( noin 20 kappaletta)
    • 4 rkl paksua turkkilaista jogurttia
    • 3 rkl oliiviöljyä
    • 1 rkl valkoviinietikkaa
    • 1 rkl sumakkia
    • ripaus suolaa ja jauhettua mustapippuria
    1. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit.
    2. Lisää jogurtin joukkoon mausteet ja sekoita.
    3. Sekoita jogurtin joukkoon tomaatit ja sekoita. Ripottele salaatin pinnalle sumakkia ja tarjoile kylmänä.


    Lihapullille valmistettiin mausteinen tomaattikastike ja mikä mukavinta,siinäkään ei ole käytetty minkäänlaisia suurustuksia.Joten sopii jauhottomaan ruokavalioon erinomaisesti.

    Mausteinen tomaattikastike:

    • 400 g kypsiä tomaatteja kuutioina
    • 4 rkl oliiviöljyä
    • 1 sipuli kuutioituna
    • 3 valkosipulinkynttä kuutioituna
    • 1 rkl tomaattipyrettä
    • 1 rkl paprikatahnaa
    • ½ tl chiliä
    • 2 ½ dl vettä

    1. Kuullota kuutioitu tomaatti ja sipuli öljyssä.
    2. Lisää joukkoon tomaattipyre ja paprikatahna ja sekoita.
    3. Lisää vesi ja mausteet.
    4. Anna kastikkeen hautua rauhassa noin 20 minuuttia.
    5. Tarjoile kuumana lihapullille.



    Kurkkudippi on tyypillinen turkkilainen lisäke. 
    Oleellisinta on muistaa siivilöidä tai puristella kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois,jotta dipistä ei tulisi vetistä.

    Kurkkudippi:

    • 1 tuorekurkku ja  1 rkl suolaa
    • 3 valkosipulinkynttä ja ½ tl merisuolaa
    • 4 rkl oliiviöljyä 
    • 500 g paksua turkkilaista jogurttia
    • ripaus jauhettua mustapippuria
    1. Kuori tuorekurkku ja sekoita suola joukkoon. Siirrä kurkkuraaste siivilään ja laita pieni paino raasteen päälle.Näin ylimääräinen neste valuu parhaiten pois raasteesta ja vältetään vetinen dippi.
    2. Mittaa mortteliin valkosipulinkynnet ja merisuola. Hiero seos hienoksi tahnaksi.
    3. Sekoita jogurtin joukkoon valkosipuliseos ja mausteet. 
    4. Yhdistä hyvin puristeltu kurkkuraaste ja jogurtti keskenään. Anna maustua hetki jääkaapissa ja tarjoa kylmänä.

    Ei kommentteja: