lauantai 29. tammikuuta 2022

Hurahtanut hyötykäyttöön.Edellisen päivän muussit piirakoiksi ja kotikaljan maltaat mallasleipiin.

Niin pienillä asioilla saa todella hyvän mielen ja sen päälle jopa herkullisia tuotoksia. Jostakin               kumpusi halu ja innokkuus tehdä kaikesta mahdollisesta ylijääneestä ruuasta jotakin käyttökelpoista ja halpaa ruokaa. Niimpä sitten samalla uuninlämmöllä tulikin tehtyä siivilöidystä kotikaljan maltaasta hyvää mallasleipää ja edellisen päivän ylijääneestä muusista perunapiirakoita.

Ja mikään ei voita sitä tunnetta,jonka saa palautteena heti perheenjäsenten kokoontuessa keittiöön uunista tulleiden tuoksujen saattelemana.

Tässä on resepti todella hyvään mallasleipään, joka valmistettiin kotikaljan maltaista heti siivilöinnin jälkeen.


Mallasleipä 2-3 kpl koosta riippuen

Juuri

½ l mallasta
1 dl vettä
1½ dl ruisjauhoja

Lisäksi taikinaan

1 pss kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 dl vettä
½-1 dl siirappia
1½ rl suolaa

Lisää mallas-seokseen vesi ja ruisjauhot. Sekoita ja jätä kelmulla peitettynä useammaksi tunniksi käymään huoneenlämpöön. Juuri saa jäädä löysän vellin kaltaiseksi seokseksi. Tämän vaiheen voit tehdä vaikkapa jo edellisenä iltana.
Sekoita juureen vesi, jauhot joihin sekoitettu hiiva sekä muut mausteet.
Vaivaa taikina tasaiseksi ja peitä kelmulla tai pyyhkeellä ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Pyörittele jauhotetulla pöydällä kaksi tai kolme leipää ja kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Voitele pinta voi-siirappiseoksella ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa reilu tunti tai kunnes leipä on kypsä.



 

Ei kommentteja:

Tomaattiset juustokierteet.