tiistai 31. lokakuuta 2017

Valmisteltiin kotikaljaa ja sivutuotteena seuraavana päivänä syntyi maltaista herkkuja.

En vaan halunnut pihinä heittää pois kotikaljasta jäänyttä mallasmäskiä, vaan jalostin sen sitten sämpylöiksi ja leiviksi.
Sämpylöistä tuli ruisvoittoisia ja limppuihin omaa makuaan ja makeuttaan toi taatelit.
Hyvä puoli on vieläpä se, että leivät ja sämpylät säilyvät hyvänä monta päivää.
Ohjeessa on nimenomaan käytetty maltaita, jotka ovat jääneet kotikaljan valmistuksesta. Eli jos käytät maltaita pelkästään, niihin on lisättävä kuumaa vettä ja annettava turvota.


Maltaiset ruis-sämpylät   n. 10-12 kpl


  • 2 dl kotikaljamaltaita
  • 2 dl maitoa
  • ½ dl siirappia
  • n. 1 tl suolaa
  • 14 g kuivahiivaa
  • 200 g ruisjauhoja
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 50 g voita
  • 1 kananmuna voiteluun

1.     Lisää huoneenlämpöisten maltaiden joukkoon lämmin maito, siirappi ja suola.

2.     Sekoita jauhot ja kuivahiiva keskenään ja vaivaa taikinaan.

3.     Sulata voi ja lisää lopuksi taikinan joukkoon. Anna taikinan kohota rauhassa kaksinkertaiseksi. Taikina kohoaa loistavasti varsinkin, jos käytät kotikaljasta jäänyttä mallas-seosta, jossa on jo valmiiksi hieman hiivaa.

4.     Leivo jauhotetulla pöydällä taikina sämpylöiksi ja kohota uudelleen.

5.     Voitele sämpylät kananmunalla ja paista 200-asteessa noin 20 minuuttia. Taikina on sen verran tanakkaa, että kypsyminen kestää tavallisia vehnäisiä sämpylöitä pitempään.



 Taateli-mallaslimput 2 kpl


  • 2 dl maltaita
  • 2 ½ dl maitoa
  • 14 g hiivaa
  • 1 dl siirappia
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 125 g kuivattuja taateleita
  • 50 g voita

1.     Kiehauta maltaat vedessä, jos et käytä tähteeksi jääneitä maltaita. Sekoita joukkoon lämmin maito, siirappi, suola ja pieniksi pilkotut taatelit.

2.     Sekoita ruisjauhot, vehnäjauhot ja hiiva keskenään ja lisää mallas-seokseen. Vaivaa taikina tasaiseksi.

3.     Sulata voi ja lisää taikinaan. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa.

4.     Leivo taikinasta kaksi limppua ja kohota uudelleen liinan alla.
Pistele kohonneet leivät ja voitele kananmunalla. Paista limput 200-asteessa noin tunnin verran.
Kypsyyden voit tarkistaa koputtelemalla pohjaan, kun ääni kuulostaa ontolta ja kumahtelevalta, on limput valmiita.










Ei kommentteja: