Löysin vanhan ohjeen perunarieskasta, johon oli käytetty kypsiä perunoita raastettuna. Mutta jouduin hieman muuntelemaan ohjetta, koska meikäläisellähän oli ½ litraa yli jäänyttä perunamuusia.
Ohjeesta saadaan 8-10 rieskaa hieman koosta riippuen. Nämä meikäläisen rieskat ovat läpimitaltaan noin 15 cm leveitä ja paksuudeltaan hieman vajaa 1 cm.
Ylhäällä olevat rieskat on kypsytetty kohtalaisen kuumalla paistinpannulla. Silloin väritys on pinnassa tumman laikukas ja hyvin mehevä sisus.
Vasemmalla olevat rieskat on paistettu voilla voideltuna uunissa 225-asteessa noin 15 minuuttia. Silloin pinnasta tulee hieman rapeampi ja lähes kullanruskea.
Kummatkin vaihtoehdot olivat loistavia kypsytys vaihtoehtoja. kumpi parempi?
Hupia ei meikän keittiöstä puutu.
Kun ei omista kuviokaulinta, tein koristepinnan maalarin lastalla. Ja toimi loistavasti.
Olen ostanut keittiöön joskus erilaisia välineitä rautakaupasta, joita on pystynyt käyttämään huoletta ruuankäsittelyssä.
Maalarin lastojen lisäksi esim. sähkärin pihdit palauttajalla ruotojen poistoon. - Eikä maksa läheskään niin paljon kuin ruotopihdit.
Perunarieskat:
- ½ l perunamuusia
- 50 g voita
- 2 ½ dl maitoa
- 10 g kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl siirappia
- 1 rkl sokeria
- 3 dl ohrajauhoja
- 5 dl vehnäjauhoja
1. Kuumenna maito ja voi kädenlämpöiseksi. Lisää seokseen perunamuusi ja sekoita.
2. Lisää kaikki muut ainekset joukkoon ja vaivaa tasaiseksi.
Taikinan on tarkoitus olla pehmeää,jos se jää liian löysäksi ja tarttuu käsiin, lisää hieman
jauhoja.
3. Anna taikinan kohota puolisen tuntia liinan alla.
4. Pyörittele taikinasta tanko ja paloittele se 8-10 osaan.
Kauli palloset vajaan sentin paksuisiksi kiekoiksi ja pistele pinta esim. haarukalla
kauttaaltaan. ( tai kuviokaulimella )
5. Paista rieskat kohtalaisella lämmöllä pari minuuttia per puoli ja voitele pinta voilla.
Liian kuuma pannu polttaa rieskat, eivätkä ne ehdi kypsyä.
Jos paistat rieskat uunissa, lämmöksi riittää 225-astetta ja ajaksi 15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti