lauantai 18. marraskuuta 2017

Hieman turkkilaista vivahdetta kakussa. Limee, pistaasia ja kardemummaa. Eli kardemumma-pistaasikakku.

 Tähän ohjeeseen pääsin käyttämään Istanbulin basaareista ostettuja mausteita eli kardemummaa ja pistaaseja. Ihan kuin olisi päässyt hetkeksi makujen saattelemana käymään turkissa.
Kakku saa mukavaa mehevyyttä ja makeutta limesiirapista. Myös ohje on todella helppo ja leivonta ei varasta ylimääräistä aikaa.

Nyt tein pinnalle tomusokeri kuorrutuksen, mutta kakusta saa juhlavan tuorejuustokuorrutteella ja pistaaseilla.


Kakku on väritykseltään hieman vihertävä pistaasin ja limen ansiosta.
( kuvasta ei väritys juurikaan näy, mutta ihan hauska pieni yksityiskohta)


 Resepti yhteen kakkuun :

100 g suolattomia pistaaseja
1 tl kardemummaa jauhettuna
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
3 kananmunaa
120 g smetanaa  (1 prk)

Kakun kostutukseen limesiirappi:

1 1/4 sokeria
1 dl vettä
1 limen raastettu kuori

1.     Rouhi pistaasipähkinät mahdollisimman pieneksi monitoimikoneessa.
Yhdistä pistaasi, kardemumma, voi, jauhot ja sokeri. Sekoita nopeasti murumaiseksi taikinaksi.

2.     Riko kananmunat toiseen kulhoon ja vispaa kevyesti. Lisää joukkoon smetana ja sekoita hyvin munien joukkoon. Yhdistä munaseos taikinan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa, sekoitus tasaiseksi riittää.

3.    Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.  Paista uunin keskitasolla 175-asteessa noin 50-60 minuuttia. Tarkista kuitenkin kakun kypsyys tikulla, ennen kumoamista.

4.     Kakun kypsyessä keitä limesiirappi.
Eli mittaa pieneen kattilaan vesi ja sokeri. Keitä seosta, kunnes se on hieman muodostunut siirappimaiseksi ja lisää joukkoon limeraaste. Anna kiehua vielä pari minuuttia, jotta saat siirappimaisen rakenteen.

5.     Tee kypsään kakkuun muutama reikä pinnalle ja kaada limesiirappia rauhallisesti kakun pinnalle ja anna kakun maustua ja tasaantua hetki.

6.     Tarjoa kakun kanssa vaniljalla maustettua kermavaahtoa.


Ei kommentteja: