sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Tyrnicurdia pakastimen kätköistä löytyneistä aarteista.

Tyrnitahna.

Meillä pakastin on pahimmillaan sellainen ruuan hautausmaa. Sinne jää turhan usein huomaamattaan paljon hyviä raaka-aineita.
Marjat  on onneksi helppo valmistaa mehuiksi ja hilloiksi tarvittaessa.


Tyrni on meidän perheessä ollut aina marja, jolla karkoitetaan tulevaa tai jo päällä olevaa flunssaa. Hyvä sekoitus flunssan karkottajaksi on ollut lasillinen kunnon mustaherukkamehua, hunajaa ja tyrniä reilusti joukossa.


Tätä tyrnitahnaa käytän kakuissa ja jälkiruuissa. On hyvää muuten myös lettujen kanssa.



Tyrnitahna

100 g voita sulatettuna
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1 ½ dl tyrnisosetta tai mehua

1.  Mittaa sokeri ja kananmunat pyöreäpohjaiseen, kuumuutta kestävään astiaan.Vispaa kevyesti vaahdoksi. Käsin kevyesti vatkaus riittää.

2.  Lisää joukkoon sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi.

3.  Lisää lopuksi tyrni ja kypsennä tahna vesihauteessa kokoajan sekoittaen kypsäksi. Tyrnitahna on valmis, kun se on muuttunut kauttaaltaan vaaleaksi ja siitä on vaahto hävinnyt pinnalta. Rakenne on muuttunut sakeammaksi.



Syksyllä on oltu onneksi sen verran viisaita, että tyrnisose on pakastettu jääkuutio pusseihin.
Silloin on helppo ottaa sosetta juuri sen verran kun tarve vaatii, eikä jää sosettakaan kaappiin turhaan pyörimään.

Ei muuta tarvitse kuin nopean sulatuksen mikrossa ja sose on käyttövalmista.





Ei kommentteja:

Tomaattiset juustokierteet.