maanantai 4. helmikuuta 2019

Sitruksinen suklaakakku mirror glacekuorrutteella.

Tein tyttären syntymäpäivälle peilikiillekakun, joka pitää sisällään suklaisen kakkupohjan ja sitruunatuorejuustotäytteen. Hillona käytin limecurdia, josta kakkunen saa mukavaa kirpeyttä makeuden rinnalle.
Oli pakko kokeilla miten kuorrute säilyy ja voiko sitä hyödyntää myöhemmin, koska sitä monesti jää niin paljon yli. Joten säästin yli jääneen kuorrutteen ja tein seuraavana päivänä pieniä kuorrutettuja petit foureja. Toimi aivan loistavasti.
Eli kuorrutetta voi vielä käyttää myöhemminkin, kun sen sulattaa vesihauteessa.
Muistathan laittaa kakun korokkeelle kuorrutusvaiheessa, jotta ylimääräinen kiille pääsee valumaan suoraan pois kakusta ja mielellään suoraan lautaselle tai vadille. Koska kiille on hyvinkin tarttuvaa ja jähmettyy nopeasti päästyään kakun pinnalle ja reunoille.


Kakun tekemistä helpottaa huomattavasti, jos teet kakkupohjan edellisenä päivänä tai  sinulla on pakastimessa jo valmiina sellainen.
Irtoreunaisen kakkuvuoan halkaisija oli maksimissaan 15 cm. 
Ja väriaineena käytin muuten ihan vain kurkumaa jauheena, eikä edes maistu kuorrutteessa ollenkaan. :))


Kakkupohja 

2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl jauhoja  perunajauhoja + vehnäjauhoja
2 rkl kaakaota
½ tl leivinjauhetta
½ dl kuumaa vettä


- Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
- Sekoita keskenään kaikki kuivat-aineet ja lisää hellästi sekoittaen vaahdon joukkoon.
- Sekoita viimeiseksi kuumennettu vesi vaahdon joukkoon. Kaada taikina voideltuun ja     korppujauhotettuun vuokaan.
- Paista uunin keskitasolla 175-asteessa noin 35 minuuttia. Tai kunnes tikulla kokeillessa taikina    ei enää tartu tikkuun.

Sitruunatuorejuustotäyte:

2 dl kuohukermaa
½ dl hienoa sokeria
2 pkt sitruunatuorejuustoa
1 rkl hienoa sitruunaraastetta
n. 6 rkl limecurdia kakun kerrosten väleihin


- Vispaa kerma vaahdoksi ja makeuta sokerilla.
- Sekoita tuorejuusto ja sitruunaraaste kerman joukkoon.

Tee kakun pohjustustyöt valmiiksi ennen kuorrutteen tekemistä.
Eli leikkaa kakusta kolme tai neljä kerrosta.
Täytä kakku suoraan irtoreunaiseen kakkuvuokaan, silloin on huomattavasti helpoin saada kakku tasareunaiseksi.
Aluksi kakkukiekko, sitten levitetään 2 rkl limecurdia ja kerros sitrustäytettä.
Loput kerrokset samalla tavalla.
Lopulla sitruunakuorrutteella peitetään kakun pinta ja kakku siirretään hetkeksi pakastimeen jähmettymään.  Kun kakun pinta on kylmä, täyte on helppo valuttaa pintaan, eikä kuorrute ala sulamaan  peilikiilteen levityksen aikana.


Mirror glacekuorrute

½ dl vettä
1 dl hienoa sokeria
3/4 dl glukoosisiirappia
3/4 dl kondensoitua maitoa
elintarvikeväriä
4 liivatetta
140 g valkosuklaata

1.  Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen noin 5- minuutiksi.
2.  Mittaa pieneen kattilaan vesi, sokeri, glukoosisiirappi ja kondenssimaito.
3.  Värjää tässä vaiheessa seos jos haluat.
4.  Keitä seosta miedolla lämmöllä kokoon muutama minuutti.
5.  Ota kattila liedeltä ja paloittele valkosuklaa joukkoon. Sekoita kunnes suklaa on sulanut.
6.  Puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuorrutteeseen hellästi sekoittaen.
7.  Anna seoksen jäähtyä noin 30-asteeseen ja kuorruta kakku. Kaada kuorrutetta rauhallisesti 
     reunoilta keskustaa kohti.
8.  Siirrä kakku kylmään ja valmistele haluamasi koristeet. Tämä kakku ei montaa koristetta
     kaipaa. Kiille on niin kaunis.



Ei kommentteja: