Vapaatakin on ja jotain tarttis tehdä, niin miksikäs ei kokeilisi jotain uutta.
Eihän nämä mirror glace kuorrutteet maailmalla enää mitään uutta ole, mutta ajattelin henkilökohtaisesti kokeilla oman kakkusen päälle, koska meikäläinenhän ei ole tälläistä vielä kokeillut.
Itse en ole leipuri ollenkaan, mutta kokemuksena peilikakun tekeminen oli hauskaa ja opettavaista. Kun pohjatyöt kakkuun tekee huolellisesti, lopputuloskin on hyvä.
Jotta kakusta saa tasaisen ja kauniin, kakun pinta on saatava mahdollisimman tasaiseksi ennen kuorruttamista.
Monissa ohjeissa oli voikuorrute pinnalla ja silloin riitti, että kakku oli jääkaappikylmä.
Omassa kakussani oli täytteenä vadelmamousse ja päällimmäisenä kerroksena kermavaahto.
Joten käytin kakkua hetken pakastimessa jotta kermakerros hieman jäätyy ja kuorrute ei sulata kermakerrosta pois alta.
Kokeilin erilaisia ohjeita muutaman. Ohjeet vaihtelivat keskenään jonkin verran, mutta K-ruoka sovelluksesta löysin itselleni hyvän ohjeen.
Tästä reseptistä riittää yhteen pieneen kakkuun kuorrutukseksi.
Kakkupohjaksi tein pumpulikakun, mutta ihan tavallinen kakkupohja sopii paremmin tähän tarkoitukseen. Jos pumpulikakkua pidetään kylmässä, se hieman kovettuu käytössä olleen voin määrän vuoksi. Mutta gluteenittomuuden vuoksi pohjana ihan hyvä.
Pumpulikakkupohjaksi:
- 3 kananmunaa
- 2.8 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1.5 tl vaniljasokeria
- 4 dl perunajauhoja
- 250 g voita
1. Vispaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot keskenään ja yhdistä vaahdon joukkoon.
2. Kuumenna voi kiehuvaksi ja sekoita taikinan joukkoon.
3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 180-asteessa noin 45-50 min.
4. Kumoa ja jäähdytä.
Täytteeksi vadelmamousse:
- 1 kananmuna
- 1 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 200 g vadelmahilloa tai 200 g vadelmia ja 1 dl hillosokeria (keitä hilloksi)
- 4 liivatetta
- 2 dl kermaa
1. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
2. Vispaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja jätä odottamaan hetkeksi.
3. Vatkaa muna ja sokerit vaahdoksi. Lisää vaahtoon vadelmahillo siivilän läpi.
4. Lisää vaahdon joukkoon kermavaahto.
5. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja kuumenna 2 rkl kermaa. Sulata liivakot kuumassa kermassa juoksevaksi ja lisää vadelmavaahdon joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen rauhallisesti.
6. Kokoa kakku. Täytä kerrokset vadelmamoussella ja vadelmahillolla.
Kokosin kakun omaan paistovuokaansa, leikkasin kakun reunoilta 1-2 cm pois, jolloin sain moussea myös kakun reunoille.
7. Siirrä kakku hetkeksi pakastimeen, jotta pinta kovettuu kuorrutusta varten.
8. Poista kakku vuoasta. Tasoita reunat ja pinta tarvittaessa.
9. Valmista peilikuorrute.
Kakkusen kuorruttamisessa oleellinen asia oli jalusta, jolla kakku kuorrutetaan. Eli alustana kannattaa käyttää pyörivää tasoa, jonka päälle laitetaan ylimääräistä kuorrutetta keräämään kulho ja koroke kakulle. Näin saat tasaisen pinnan kakulle ja keräämään ylimääräiset kuorrutteet pois siistimmin.
Mirror glace-kuorrute:
- 4 liivatetta
- 140 g valkosuklaata
- ½ dl vettä
- 1 dl sokeria
- 3/4 dl glukoosisiirappia
- 3/4 dl kondenssimaitoa
- pastaväriä tai nestemäistä väriä
- Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
- Rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi kulhoon.
- Mittaa kattilaan vesi, sokeri, glukoosisiirappi ja kondenssimaito. Kuumenna seos hiljalleen kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumaan kuorrutteeseen.
- Kaada kuuma kuorrute valkosuklaan joukkoon ja anna suklaan sulaa hetki rauhassa.
- Sekoita joukkoon haluamasi väri ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos seokseen muodostuu paljon ilmakuplia, laske seos kerran siivilän läpi.
- Jäähdytä kiille noin 30 asteeseen, jolloin se ei sulata kakun pintaa ja levittyy vielä hyvin.
- Kuorruta kakku valuttamalla kuorrutetta reunoilta kohti keskustaa, kunnes kakku on kauttaaltaan kiilteessä. Leikkaa lopuksi ylimääräinen kiille kakun reunoilta pois terävällä veitsellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti