sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Marenkia.vadelmia ja cointreaukastiketta.

Olin joskus töissä Ravintola Mikadossa ja siellä oli jälkiruokalistalla vadelmia ja cointreaukastiketta.
Kastike oli aivan mielettömän hyvä vattujen kanssa ja lisäsin siihen nyt vielä marenkia, jotta sain tehtyä siitä pienen kakkusen.
Tämä jälkkäri ei siedä tuntien odottelua kastikkeen ja marengin vuoksi.Eli kannattaa rakennella kakkunen hieman ennen tarjolle tuloa.


Kakkusen väliin tarvittiin 2 rasiallista vadelmia ja koristeluun käytin minttua.


 Marenki:


  • 4 valkuaista
  • 3 dl sokeria
  • ripaus suolaa

  1.  Erottele valkuaiset kuumuutta kestävään kulhoon,jotta voit kypsentää marengin vesihauteessa.
  2.  Vispaa valkuaisia ja sekoita sokeri samalla hiljalleen valkuaisten joukkoon.
  3.   Siirrä seos kuumaan vesihauteeseen ja vispaa kuohkeaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Seos on valmis kun se  on vahvaa ja kiiltävää vaahtoa, joka pysyy hyvin jo muodossaan.
  4. Ota valmis marenki pois hauteesta ja vatkaa huoneenlämpöiseksi.
  5. Pursota tai levitä vaikkapa lusikalla leivinpaperille 3-4 pyörylää.jotka ovat halkaisijaltaan noin 15 cm.
  6. Paista uunin alaosassa 120-125 asteessa noin 30-40 minuuttia uunista riippuen. Marengit ovat valmiita keveinä ja rapeina.
  7. Anna jäähtyä ritilällä . 

Cointreaukastike:

  • 3 keltuaista
  • 3/4  dl sokeria
  • 2 ½ dl kuohukermaa
  • ripaus jauhettua muskottia
  • 2 rkl cointreauta  - voit korvata myös triple secillä.

  1. Ota marengista jääneistä keltuaisista kolme kuumuutta kestävään astiaan. -kypsytys vesihauteessa.
  2. Lisää joukkoon sokeri ja kerma.
  3. Siirrä kastike kuumaan vesihauteeseen ja kypsytä kokoajan sekoitellen.
  4. Kun kastikkeesta on hävinnyt vaahto pinnalta ja se on muuttunut sakeaksi,siirrä se samantien kylmään vesihauteeseen jäähtymään.
  5. Viileään kastikkeeseen lisätään lopuksi cointreau ja pieni hyppysellinen muskottia. Muskottia on helppo lisätä, mutta liikaa annosteltuna kastikkeesta tulee kitkerää.

Ei kommentteja:

Tomaattiset juustokierteet.